Sunday, May 7, 2023

Belajar daripada Tamadun-Tamadun silam.

Jika dikaji peradaban dan tamadun-tamadun besar dunia di zaman silam seperti Mohenjodaro dan Harappa di India, Hwang Ho di China, Tamadun Yunani, Tamadun Sungai Nil yang membangunkan bandar-bandar ber-Pyramid di Mesir, Tamadun Babylonia dengan penempatan di tebing-tebing Sungai Tigris dan Euphretes dan lain-lain lagi, kita akan mendapati bahwa kebanyakkan tamadun-tamadun ini berbangga dengan pencapaian berasaskan Civil Engineering selain daripada falsafah, sistem pertanian, kod-kod perundangan dan lain-lain aspek kehidupan.

Tidak lupa juga kepada Empayar Tamadun Islam yang berkembang dari Timur Tengah ke Granada di Sepanyol hingga ke Nusantara Kepulauan Melayu ke seantero dunia. Tamadun Islam meninggalkan kesan-kesan sejarah yang begitu menakjubkan dalam semua bidang. Dalam bidang kejuruteraan pembinaan, Taj Mahal merupakan monumen bangunan yang mempunyai simetri dalaman dan luaran yang sangat menakjubkan. Masjid Top Kapi di Turki , Masjid Merah di Delhi, Al-Hambra di Sepanyol dan Masjid yang mempunyai sistem hawa dingin semula-jadi di Timbuktu, Afrika adalah lambang betapa tingginya peradaban kejuruteraan pembinaan Islam yang berasaskan kepada Mizan (bahasa Arab Al-Quran) atau Keseimbangan dalam Pembinaan.  

Apa yang cuba saya tekankan adalah, tamadun-tamadun ini maju kerana mereka sentiasa memikirkan cara-cara untuk mengatasi halangan dalam kehidupan dengan membina infrastruktur yang dapat membantu mereka memudahkan kehidupan mengikut anutan yang mereka percayai. Namun begitu, tamadun-tamadun ini semua hancur atau menjadi dormant ( tidak aktif lagi) disebabkan amalan-amalan tidak bermoral dan berfikiran negatif yang akhirnya memesongkan pemikiran positif yang menjadi punca kejayaan mereka.  


oleh

Noor Mohamed

07/05/23

9.29 malam

Changlun. Felda Batu 8 

Kedah Darul Aman